Nemaslug Nematoder mod snegle
Køb Nemaslug Nematoder til bekæmpelse af snegle
Så er NEMASLUG SNEGLE-NEMATODERNE tilbage igen!
https://www.tv2ostjylland.dk/ostjylland/video-haveejernes-vade-drom-nyt-vaben-mod-draebersnegle
Nematoderne (mikroskopiske rundorm) er specielt velegnet til bekæmpelse af de agersnegle og netsnegle, der er almindeligt udbredt i jord i køkkenhaver og drivhuse. Nematoderne kan også anvendes mod dræbersnegle. Eksperterne er ikke helt enige om effekten på fuldt udvoksede dræbersnegle:
Fyens.dk » Bolig og have » Have og planter
Rundorme, der dræber dræbersnegle
BIOLOGISK KRIG: Rundormen (Nematoden) bærer på en bakterie, som kan aflive dræbersnegle
Nematoder og agurker bliver nu taget i brug i kampen mod den iberiske skovsnegl. Havekonsulent Erik Kiel og nu også hortonom Helge Petersen har eksperimenteret med nematoders virkning på snegle, og beretter begge om gode erfaringer.
Tidligere forsøg foretaget af firmaet Borregaard, der sælger nyttedyr har ellers vist, at nematoder kun var anvendelig mod små agersnegle, men det holder åbenbart ikke stik.
Nematoder er små mikroskopiske rundorme, der kravler ind i sneglens åndedrætsorganer eller kommer ind i sneglen via føde. Med sig slæber de en særlig bakterie, og det er bakterien, der gør det af ned sneglene.
Helge Petersen fortæller i det seneste nummer af bladet Haven om sit forsøg. Han indsamlede 50 fingerstore snegle og fordelte dem i to kasser med 25 i hver. Bunden af kassen fyldte han op med 3 cm ubehandlet spagnum, som blev gennemfugtet. Herefter blev sneglene i den ene kasse fodret med frisk salat og overbruset med nematoder opløst i vand, mens sneglene i den anden kasse alene fik salat.
Smitter hinanden
Ret hurtigt ændrede de overbrusede snegle adfærd og efter 17 dage døde 11 af sneglene. De sidste seks døende snegle blev smidt ned i kassen med de raske snegle. Her blev de ædt, og efter 17 dage døde også de ellers raske snegle. De blev smitte af de syge snegle.
Eksperimentet viser altså, at hvis man anvender nematoder, skal man ikke samle de syge snegle ind, men lade dem være, så de bliver ædt af artsfæller. Dermed vil bakterien sprede sig helt af sig selv.
Helge Petersen har prøvet både at vande nematoder ud på jorden og på snegle, og har opnået samme effekt. Herudover har han i lighed med Erik Kiel lavet en blanding af agurker og nematoder som sneglene så har ædt. I alle tilfælde har resultaterne været positive. Sneglene er indsendt til DGL’s laboratorium, hvor analyse har bekræftet, at de vitterlig er døde som følge af nematoderns hærgen.
Kampen kan dog blive lang, for bor man i et område, hvor der konstant kommer nye snegle til, kræver det en hær af bakterier, og så kan det almindelige husholdningsbudget nok ikke klare opgaven. Naboer og kommuner skal derfor slå sig sammen, hvis projektet skal lykkes effektivt.
Og andre erfaringer viser, at nematoder langt fra alene magter opgaven. Der skal anvendes flere samtidige metoder i kombination, f.eks. brug af Ferramol, sneglehegn , fælder og lignende.
Fra Insekthaven må vi konkludere at én bekæmpelsesform sjældent klarer dræbersnegle alene og at ved brug af Nemaslug nematoder mod snegle, gerne må lade de døde snegle blive liggende, så andre dræbersnegle bliver inficerede
12 millioner nematoder til behandling af 40 kvm.