Mellus

‘Hvide fluer’ eller Mellus er en betydelig skadedyrsplage i både pryd- og grøntsagsafgrøder.

Mange forskellige arter af Mellus findes på friland, men i væksthusmiljøet er de primært repræsenteret af den almindelige væksthusmellus (Trialeurodes vaporariorum) og i de senere år også bomuldsmellusen (Bemisia tabaci). Det kan være udfordrende at skelne mellem de to arter, men den bedste forskel kan findes i puppestadiet, hvor den almindelige Mellus har lige lodrette kanter rundt omkring, mens bemesiapuppen er formet som en båd, der vender på hovedet uden synlig lodret kant. Ikke desto mindre er der ingen væsentlig forskel mellem de to skadedyr, når det kommer til biologisk bekæmpelse.

Som voksne måler Mellus 1,5-2 mm i længden og er helt hvide. De lægger æg, som klækkes til larver, der vandrer til et passende sted på planten, hvor de slår sig ned resten af larvetiden. Larver og pupper er ovale og har en glas- til mælkehvid farve og sidder fast på bladene. Larverne suger plantesaft og sidder ofte under bladene.

Symptomer

Mellus skader planten på samme måde som bladlus, ved at suge fra cellerne. Herved udskilles klistret “honningdug”, der falder ned på bladene under mellusen.

Løsning Snyltehveps

Løsning Rovmider

Løsning Fangplader, 10 stk

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.