Trips

De oftest forekommende trips i væksthus er:
– Blomstertrips Frankliniella occidentalis
– Nelliketrips Thrips tabaci
– Echinothrips americanus

Trips er nogle små insekter, der kan give store problemer i væksthuse og på planter generelt. De tre mest almindelige arter af trips i væksthuse er blomstertrips, nelliketrips og echinothrips. Blomstertripsen er især problematisk, da den er resistent overfor de fleste insekticider på markedet. Heldigvis kan biologiske midler bruges til at bekæmpe både blomstertrips og nelliketrips effektivt.

Echinothrips kan også bekæmpes, men det er lidt mere udfordrende, da der kun findes ét nyttedyr, der kan bruges til at bekæmpe den – nemlig rovtripsen Franklinothrips. Der findes også andre arter af trips, der kan forekomme i botaniske haver eller importerede grønne planter, såsom den båndede væksthustrips.

På friland ses mange forskellige arter af trips, herunder kåltrips og korntrips, men der findes endnu ikke effektive biologiske midler mod trips på friland. Korntrips går ofte på vingerne i forbindelse med høsten og kan nogle gange forvilde sig ind i væksthuse. Selvom de kan forårsage midlertidig skade, etablerer de sig sjældent i kulturen.

Trips er typisk meget små, kun 1-2 mm lange, og kan have forskellige farver som sort, gul eller brun. Der kræves en god håndlup for at se dem, og larverne er normalt gule.

Symptomer

Trips befinder sig bedst på undersiden af bladene eller i blomsterne, hvor de rasper af plantecellerne, så der forekommer lyse “ruder”, hvor cellerne er døde (agurker).

Trips findes på mange blomster og på en del forskellige køkkenurter. I blomster kan der opstå hvide striber på kronbladene som følge af gnav i knopstadiet (se foto af gerbera).

På grønne planter kan den båndede væksthustrips forekomme. Når der er mange af dem ses de på bladene med lup. Deres gnav giver bladene et medtaget sølvagtigt skær.

Løsning: ORIUS rovtæger

KØB HER – 100 stk

KØB HER – 500 stk

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.