Bladlus

Bladlus vinder over Mariehøns i første omgang

 

Bladlus  

Du finder typisk kolonier af bladlus i sammenkrøllede blade. Bladlus kan være grønne, brune, røde eller sorte. Der er ikke nogen hvide Bladlus. Bladhus skifter hud efterhånden, som de vokser og de tomme huder er hvide.

Overvintrende æg sidder på grene og skudspidser. De klækker typisk i maj og bliver til stammødre. Herefter føder bladlus ved jomfrufødsel. De nyfødte har små nye fostre indeni. Hver hunbladlus formerer sig omkring 20 gange i sin korte levetid på 3-4 uger. De første vingede lus fødes fra juni. Luseangrebet kan nu for alvor sprede sig i haverne. Et angreb af bladlus kan udvikle sig eksplosivt. Når det er tørt er planternes saft mere koncentreret og proteinrig. I efteråret opstår en generation a hanner, som befrugter de æg, der skal overvintre.

Mariehøns

Mariehønens spiser nektar og pollen indtil der kommer lus. Hvis mariehønelarverne ikke finder tilstrækkeligt med føre, æder de hinanden. Mariehønen lægger sine æg tæt på en fødekilde , gerne en koloni af bladlus. Æggene klækker efter 3-5 dage. Mariehøne larven æder lystigt af bladlusene et par uger. Efter 5 – 7 hudskifter forvandles larverne til voksene mariehøns. En mariehøne kan æde op til 1 lus i minuttet. Mariehøner lever 1 år og lægger æg flere gange, afhængigt af fødesituationen.

Lusene vinder 1. runde

I formeringskapløbet  er lusene foran og gør skade på planterne inden der er opbygget tilstrækkeligt Mariehøns. Til gengæld kan man efter en tør sommer med mange bladlus, se sværme af mariehøns som kan blive en plage, fordi de er sultne og tørstige.

Lus har andre fjeder, som fugle og insektet Guldøje. Nu hvor lusene er her, er det for sent at sætte fuglehuse op. Men gør det alligevel og få en bedre balance i haven næste år.

Brug ikke kemi, hverken købt eller hjemmeblandet, fordi kemi ikke skelner mellem lus og lusenes naturlige fjender. Sprøjter du med insektsæbe, skal du ramme lusene, for at få effekt. Dvs. at du skal ramme ind i hvert krøllet blad, som skjuler en lusekoloni.

Guldøjelarver

er glubske rovdyr, som primært æder bladlus. Larverne leveres i et stykke bølgepap med ca. 500 stk. Én guldøjelarve kan æde op til 600 bladlus i sin levetid!
De tager dog også en lang række andre skadedyr som f.eks. spindemider, trips og uldlus Du kan købe Guldøjelarver og sætte dem ud til de planter man helst vil beskytte mod lus og derved opnå en balance, hvor luseangrebet ikke eksploderer og skader planterne.

Bladlussnyltehveps (Aphidius colemani) og bedst forebyggende udsætning mod bladlus. God evne til at finde de første få invaderende bladlus i kulturen.

Bladslus snytehveps kan også bestilles i kombination med Bladlusgalmyg
Det tilfører pupper af galmyggen Aphidoletes aphidimyza. Af pupperne klækker voksne galmyg, der flyver ud og finder kolonier med bladlus. Hér lægger de små røde æg, som klækker og bliver til små rød-orange larver (op til 5 mm lange). Larverne er glubske rovdyr, der dræber og udsuger mange bladlus, inden de efter en uges tid falder til jorden og forpupper sig i ca. 14. dage hvorefter en ny cyklus begynder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.