Bladlusene varierer i farve fra grøn, rød til sort, selvom de oftest er grønne. De måler normalt 1-3 mm i længden og har normalt ingen vinger, selvom nogle individer kan danne dem. De suger plantesaft og sidder ofte på undersiden af de nedre blade eller i topskuddene. Hvis der er hvide huder på oversiden af bladene, indikerer det typisk tilstedeværelsen af en koloni af bladlus. På grund af deres evne til at formere sig hurtigt, behøver hun-bladlusene normalt ikke at parre sig og føder derfor levende unger.
I den danske natur findes der flere hundrede arter af bladlus, og de angriber næsten alle typer af planter. Der er mange arter, der kan findes i frilandskulturer, og arten Nasonovia ribis-nigri kan udgøre et stort problem i salater.
I væksthuse er der normalt kun et par få arter af bladlus, der angriber planterne. De mest almindelige er:
– Ferskenbladlus (Myzus persicae) små, pink eller grønne. – Agurkbladlus (Aphis gosypii) små, gule, grønne eller sorte (har altid sorte rygrør). – Kartoffelbladlus; større end de 2 foregående arter, falder let af planten ved berøring. Der er 2 arter: stribet kartoffelbladlus (Macrosiphum euphorbiae) og kartoffelbladlus (Aulacorthum solani)
Symptomer
Undersøg topskud og blade for bladlus eller hvide huder af døde bladlus. Ofte udskiller bladlus affaldsproduktet “honningdug”, der danner en klistret belægning på bladene. Blade og topskud kan blive deforme som følge af bladlusenes sugen.